c_tl over_banner c_tr
Registered users
Username:
Password:

Log me on automatically next visit?


Random image

Niyor Halt: Obliterated!
Niyor Halt: Obliterated!
Comments: 2
Angsa3212




Batu Gajah
Previous image:
Batu Gajah Old Station  
 Next image:
Kampar

Batu Gajah

            

Batu Gajah
Description: New station some distance away from town, near Kampong Pisang
Keywords:  
Date: 16.08.2008 18:33
Hits: 2367
Downloads: 0
Rating: 2.00 (6 Vote(s))
File size: 100.7 KB
Added by: DieselElectric


Author: Comment:
kanchan kirana
Member

Join Date: 20.11.2009
Comments: 97
err....

stesen bidor senasib ngan stesen ulu yam ke?
16.03.2011 16:52 Offline kanchan kirana
ZaimWM
Member

Join Date: 18.09.2010
Comments: 383
Benar...

Bidor telah tutup. Senasib dengan Ulu Yam, Kalumpang, Kuala Kubu Road (ditempatkan semula di lokasi baru), Trolak, dan Malim Nawar.
17.03.2011 01:34 Offline ZaimWM
kanchan kirana
Member

Join Date: 20.11.2009
Comments: 97
hmmm

kalau x silap dkt stesen bidor ni le berlaku kemalangan tren......x ingat sekitar tahun brapa....cari punya cari x jumpa pun maklumatnya.......x tahu la sbb masa tu memori kanak2....kurang ingat dah....ingat lg masa tu ada kontena terlambak isinya di tepi landasan.....M
17.03.2011 13:52 Offline kanchan kirana
ZaimWM
Member

Join Date: 18.09.2010
Comments: 383
Bidor ya...

Memang ade dulu. Ekspres Senandung Langkawi. Drebarnya mati tak salah saya. Tapi, tren barang tu masih belum saya tau apa komoditinya sampai la ni. ALLAHU A'lam Bis Sowwab...
17.03.2011 14:00 Offline ZaimWM
ZaimWM
Member

Join Date: 18.09.2010
Comments: 383
Tahun...

dia 1995.
17.03.2011 14:00 Offline ZaimWM
kanchan kirana
Member

Join Date: 20.11.2009
Comments: 97
hmmm

x silap sy ada loko yg kene himpap jejambat kat bidor tu pasal dia langgar gerabak yg masuk tak habis ke landasan sebelah...kalau x silap la....mmg dreber dia terkorban......x pasti loko ape plak.....
17.03.2011 15:06 Offline kanchan kirana
Angsa3212
Member

Join Date: 17.01.2008
Comments: 604
Hmm..

Tak silap, eksiden tu berlaku pada tahun 1996, kelas 22 sudah 'germankan' buntut BCG paling ujung (macam kes timuran kat kempas) dan terbabas dan langgo base jembatan bailey bidor. derebar idup but cacat kekal pasal para medik terpaksa 'germankan' on the spot kaki derebar yang tersepit dalam wreckage lokomotip, maka kudung la beliau untuk diselamatkan nyawanya. kasihan... dengar citernya yang didapati bertanggungjawab adalah kepala stasiun yang bertugas ketika itu.
19.03.2011 10:46 Offline Angsa3212
kanchan kirana
Member

Join Date: 20.11.2009
Comments: 97
huhu.

keratan akhbar waktu tu sy x simpan pula.....kelas 22????
19.03.2011 14:18 Offline kanchan kirana
Angsa3212
Member

Join Date: 17.01.2008
Comments: 604
Hmm...

Seingat kita memang macam kelas 22. Tak tau la kalau mungkin loko YDM pasal memang tak berapa ingat sangat (otak dah bergegar masa eksiden moto versus bas 2002). Kita dulu pun ada keratan akhbar Utusan & Berita Harian but malangnya ntah ke mana tah peginya. Dia siap ada diagram kronologi of event macam mana loko tu bleh eksiden dalam bentuk gambarajah.

Kita pi buat site visit naik bas awam dari Telok Intan-Bidor pada esok hari selepas berita eksiden kuar dalam TV, jembatan bailey tu dah off limit pasal dah roboh dah. Loko tu tersadai kat tepi track, hancur kat cab.
23.03.2011 18:51 Offline Angsa3212
DieselElectric
Admin

Join Date: 07.04.2007
Comments: 335
actually

it was an IRCON YDM4. I'll get back with the details short-ish ly.
24.03.2011 06:43 Offline DieselElectric hafiziaz at yahoo.ie
kanchan kirana
Member

Join Date: 20.11.2009
Comments: 97
huhu...

tu la seingat lupa saya ydm....lama sgt da....peristiwa tu pun da dilupakan.....
28.03.2011 16:57 Offline kanchan kirana
DieselElectric
Admin

Join Date: 07.04.2007
Comments: 335
kemalangan

tren no. 8 ekspres Langkawi seperti yang disebutkan berlaku pada lewat tengahmalam 28 Mei 1994. Lokomotif yang terlibat adalah lokomotif IRCON
04.04.2011 08:14 Offline DieselElectric hafiziaz at yahoo.ie
ZaimWM
Member

Join Date: 18.09.2010
Comments: 383
.....

MU IRCON. Enjin kedua dia 6516 (yang dah kena tendang balik ke tanah air asalnya). Enjin tu langgo gerbong terakhir tren (apa yang ana tengok dalam akhbar ialah CG) dan kemudian merempuh Jambatan Bailey hingga runtuh. Kren dari KLCC dikerahkan ke tempat kejadian kerana pada tika itu, kren yang ada (maksimum 60tan)tak mampu mengangkat YDM4 yang beratnya 75 tan.
18.04.2011 14:16 Offline ZaimWM
DieselElectric
Admin

Join Date: 07.04.2007
Comments: 335
.

Loco yang melanggar gerabak terakhir berkenaan adalah YDM 6647.

Amalan MU belum lagi dilaksanakan ketika itu
18.04.2011 16:02 Offline DieselElectric hafiziaz at yahoo.ie
ZaimWM
Member

Join Date: 18.09.2010
Comments: 383
.....

Padanlah 6647 kena hantar balik ke Bumi Hindustan...
19.04.2011 04:27 Offline ZaimWM
Angsa3212
Member

Join Date: 17.01.2008
Comments: 604
Hmm...

I see.., YDM rupa2nya. Mungkin memory kita suda mixed up dengan insiden yang lain. Tu la hampehnya bila gambo takde...
20.04.2011 15:39 Offline Angsa3212
kanchan kirana
Member

Join Date: 20.11.2009
Comments: 97
hmmm

moga moga ada la insan yg masih simpan keratan akhbar tersebut dan sudi dikongsi disini.....
03.05.2011 15:00 Offline kanchan kirana



Previous image:
Batu Gajah Old Station  
 Next image:
Kampar